Tuesday, August 30, 2011

Corruptie Uitgelegd Op Een Bloedhete Dag

Vandaag van Gurgaon naar Delhi gereden voor een aantal afspraken. Het is niet ver, de steden grenzen aan elkaar. Het was warm, 38 graden, en dan merk je het verschil tussen die paar graden lager die het de afgelopen dagen was.

Op de terugweg rijden we ineens langs een enorm complex van zuilen, gebouwen, een tempel en tientallen standbeelden.


En dan eerst even terug naar Anna Hazare. In een eerder bericht schreef ik al over deze man. Hij heeft een kleine 2 weken gevast om zo de overheid te dwingen tot strengere anti-corruptie wetten. Afgelopen zondag boog de overheid voor de wil van Hazare en zijn tienduizenden volgelingen die inmiddels de straten van de grote steden waren opgegaan. De vraag blijft of dit nu daadwerkelijk gevolgen gaat hebben, maar er wordt veel over gesproken. Tijdens elke afspraak die we hier hebben, wordt er wel over van gedachten gewisseld. Men blijft sceptisch. Corruptie zit hier erg diep in de maatschappij geworteld.

Terug naar dat enorme tempelcomplex met zuilen. Dat schijnt een Indiase politica in een vlaag van bouwwoede te hebben neergezet. Er wordt al jaren aan gewerkt, met overheidsgeld. Deze dame, premier van deelstaat Uttam Pradesh, mevrouw Mayawati doet dit naar eigen zeggen voor het volk.

Het mooie is dat binnen dit complex tientallen standbeelden zijn neergezet van haarzelf, haar mentor en andere leden van haar politieke partij. Deze beelden zijn inmiddels afgedekt met doeken.


Mayawati wordt ervan beschuldigd overheidsgeld te hebben misbruikt ter meerdere eer en glorie van haarzelf en haar politieke ambities. Terwijl met dit geld duizenden mensen van de armoede hadden kunnen worden gered. Mayawati, naar eigen zeggen afkomstig uit een lage kaste, beschuldigt haar aanvallers ervan altijd de minder bedeelden te willen aanvallen. Wat zij bouwt is immers bedoeld voor het gewone volk.

Het ruikt niet fris in ieder geval. En hiertegen verzet Anna Hazare zich dus en met hem vele anderen. Of het helpt?


No comments:

Post a Comment